13 فروردین 1404
logo

مرکز تحقیقات کیفیت آب

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1403/12/20 - 15:27
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 4
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

ترسیم نقشه مطالعات بهداشتی میکروپلاستیک ها و نانوپلاستیک ها با تاکید بر شناسایی خلا دانشی در سطح ملی و بین المللی

Systematic mapping of microplastics and nanoplastics health studies; a knowledge gap evaluation study at the national and international levels.

میکروپلاستیک ها قطعات کوچک پلاستیک با طول کمتر از ۵ میلی متر می باشند که وجود آن ها در محیط زیست و ورود آنها به بدن انسان می تواند برای زندگی آبزیان، موجودات زنده و انسان مضر واقع شود. در چند سال گذشته، مطالعات متعددی وجود میکروپلاستیک‌ها را در آب شرب تصفیه‌شده، آب بطری شده، هوا و غذا گزارش کرده‌اند که سوالات و نگرانی‌هایی را در مورد تاثیر میکروپلاستیک‌ها بر سلامت انسان ایجاد کرده است.
همچنین مطالعات پایش زیستی انسان، نشان از حضور میکروپلاستیک ها در بافت های انسان از جمله ریه ها، خون، شیر مادر و سایر بافت ها دارند. میکروپلاستیک های انباشته شده در بافت های انسانی می توانند اثرات فیزیکی و بیولوژیکی ایجاد کرده و سیستم قلبی عروقی، گوارشی و تنفسی را مختل کنند. با این حال، اثرات سمی میکروپلاستیک ها به جذب، توزیع، متابولیسم و دفع در بدن انسان، و همچنین اندازه، غلظت، شکل، بار سطحی، و ظرفیت جذب آلاینده های آلی و معدنی بستگی دارد.
تحقیقات گسترده ای در خصوص اثرات مواجهه با میکروپلاستیک ها در مدیاهای مختلف انجام شده است که اخیرا به دلیل حساسیت این موضوع و نگرانی ها در خصوص سمیت و اثرات این آلاینده ها، تعداد مطالعات رو به افزایش است. با این حال به نظر می رسد لازم است تا مطالعه ای با محوریت اثرات میکروپلاستیک ها و نانو پلاستیک ها روی سلامت انسان با تاکید بر شناسایی خلا دانشی موجود انجام شود تا یک تابلوی کلی از میکروپلاستیک ها ترسیم شود.
با توجه موارد ذکر شده هدف از این مطالعه ترسیم نقشه مطالعات بهداشتی میکروپلاستیک ها و نانوپلاستیک ها با تاکید بر ارزیابی و شناسایی خلا دانشی در سطح ملی و بین المللی جهت تعیین تصویر کلی از مطالعات موجود می باشد که از طریق ترسیم نظام مند (mapping review) انجام خواهد گرفت تا بتوان خلاهای دانشی موجود در این زمینه را شناسایی کرد و با توجه به آن در ادامه پیشنهاداتی جهت اجرای مطالعات اولیه و ثانویه ارائه کرد. علاوه بر شرح زمینه تحقیق، یک ترسیم نظام مند همچنین می تواند مبنایی برای یک تصمیم آگاهانه در مورد این که آیا مرور عمیق و ترکیب همه مطالعات انجام شود یا فقط یک زیر مجموعه کار شود، فراهم کند.

  • کد خبر : 292222
سعیده همتی برجی
تهیه کننده:

سعیده همتی برجی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه